FlorynMario portretMario Floryn vestigde zich rond 1994 in Gent en woont sinds 2004 in Zwijnaarde.

Hij was werkzaam aan de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen van 1997-2013 en studeerde aan het Hoger Rijksinstituut voor Toneel- en Cultuurspreiding te Brussel.

Reeds in zijn vroege kindertijd groeit een passie voor religieuze en spirituele zaken.

Aangevuld met een nieuwsgierigheid naar antropologie, filosofie en psychologie ontstaan in de tienerjaren de eerste tekeningen en gedichten met metafysisch-erotische inslag.

Ook muziek prikkelt de zinnen en de jonge artiest laat geen kans onbenut om zich creatief uit te drukken.

Het is echter op latere leeftijd dat zijn passie voor beeldende kunst doorbreekt, vooral na een kennismaking met kunstenares Els Suys die schildert met bijenwas (encaustiek).

Trackz 2018 wordt zijn tweede deelname. Deze keer in het teken van bijenwasschilderijen.

Floryn1 Floryn4

De werken zijn steeds momentopnamen, getuigenissen van hoe de micro- en makrocosmos wordt ervaren in het ‘nu’. Een synthese tussen aardse en kosmische krachten.

De bijenwastechniek is zeer intuitief en er wordt bewust met een minimale planmatigheid gewerkt. In feite zijn de werken altijd studies of (gefixeerde) schetsen van een vloeibare realiteit die ontstaat tussen de kunstenaar en het medium, tussen het universum en de levende ziel. Het scheppingsproces is een reis, een bewustwording. Het eindproduct (het ‘kunstwerk’) is ondergeschikt aan dit creatieproces. In die zin is het schilderen ook een performance van de kunstenaar, met zichzelf als publiek.

De werken in bijenwas zijn een dans met kleuren, getuigend van een grote muzikaliteit en speelsheid.

Toch dringt de onvermijdelijkheid van het alledaagse en ‘Het Grote Onbekende’ steeds door, wat zorgt voor een breed contrast tussen het zichtbare/voelbare en het al dan niet gesuggereerde onzichtbare/ontastbare.

Floryn3 Floryn6 Floryn5

 

Je kan de werken van Mario bewonderen in LDC De Mantel.