logo TOZ

 

 

 

 

Al van bij de Romeinen was turnen bekend. Zij spraken over ARTE Gymnastica.

Turnclub Olympia Zwijnaarde durft dan ook terecht zeggen dat turnen kunst is. Wij zijn fier om jullie te laten genieten van ons kunstwerk (groepsoefening duurtijd 15 minuten). 

Graag lichten wij hieronder al een tipje van de sluier op:

Ons kunstwerk is een oefening die plaatsvindt op een vierkante vloer. Deze 'vloer' is eigenlijk een goed verende mat van 12 bij 12 meter. De oefening, op muziek bestaat uit een aantal turnonderdelen en choreografie, aangevuld met acrobatiek/liften gymnastiek en dans. Deze elementen zijn onderverdeeld in balanselementen, tempo-elementen en individuele elementen. Een balanselement is bijvoorbeeld hoge handstand, tempo: touch-up → salto rugwaarts. De individuele delen zijn bijvoorbeeld handstand hele draai maar ook tumblingsprongen zoals rondat, flikflak en streksalto.

Een team bestaat uit een onderpartner(s) en een bovenpartner. Hierbij voert de bovenpartner elementen uit en doet de onderpartner als het ware een "turntoestel" na. Dit betekent niet dat de onderpartner alleen sterk hoeft te zijn! Soms tilt of gooit de onderpartner(s) de bovenpartner in een houding waar niet alleen kracht maar ook lenigheid voor nodig is. De bovenpartner en de onderpartner moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De timing is vooral bij tempo-onderdelen van groot belang. 

Bij balanselementen wordt er een houding aangenomen die minimaal drie seconden moet worden aangehouden, bij tempo-elementen wordt de bovenpartner geworpen, waarbij deze bijvoorbeeld een salto maakt.

Groeit het je bij het lezen van dit alles een beetje boven je petje? Geen nood: kom gewoon kijken in Sporthal Hekers naar wat onze TOZ'ers allemaal uithalen!

Enkel op zaterdag 22/9, om 14u en 15u15